Altı kıtadan 97 ülkeyi, 3 bin 148 sporcu ve 5 binin üzerinde katılımcıyı bir araya getiren 23. Yaz İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları, büyüklüğüne yaraşır bir açılış seremonisiyle başladı.
Samsun'un ev sahipliğini yaptığı 2017 İşitme Engelliler Olimpiyatları'nın açılış töreni; Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Öznur Çalık ve Çiğdem Karaaslan'ın yanı sıra Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, milletvekilleri ve çok sayıda sporseverin katılımıyla yapıldı. 

Yeni 19 Mayıs Stadyumu’nda düzenlenen açılış seremonisinde tüm ülkelerin sporcuları, antrenörleri ve delegeleri geçit töreninde tüm Samsun’u, Türkiye’yi ve dünyayı selamladı.

Geçit töreninin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, gönderdikleri mesajlarla 23. Yaz İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları’nda mücadele edecek tüm sporculara başarılar dilediler.

Bakan Çağatay Kılıç açılış töreninde konuşma yaptı
Yeni Samsun 19 Mayıs Stadı'nda gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, sözlerine davetliler ve sporcuları selamlayarak başladı.
2017 İşitme Engelliler Olimpiyatları'nın katılımcılarının, sporu, sesleri haline getirdiğini dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, "23. Yaz İşitme Engelliler Olimpiyatları gibi prestijli bir spor organizasyonuna ev sahipliği yapmak, benim de memleketim olan güzel Samsun için heyecan verici bir tecrübe olacak." ifadelerini kullandı.

“Geçmişte Türkiye'nin bağımsızlık mücadelesinin ateşinin yandığı Samsun, bugün de dünya çapında bir sevgi ve dostluk meşalesinin yanışına tanıklık etmektedir”
İşitme Engelliler Olimpiyatları için 8 farklı ilçede 43 tesisin hizmete açıldığını vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, şöyle devam etti:
"Geçmişte Türkiye'nin bağımsızlık mücadelesinin ateşinin yandığı Samsun, bugün de dünya çapında bir sevgi ve dostluk meşalesinin yanışına tanıklık etmektedir. Böyle devasa tesislerin çok kısa sürede hazır hale getirilmesi, İşitme Engelliler Olimpiyatları tarihinde bir ilk olarak gerçekleşmiştir. Bugün içerisinde bulunduğumuz UEFA standartlarına uygun 33 bin 919 seyirci kapasiteli yeni stadımız da Samsun'a ve ülke sporuna büyük katkılar sağlayacağını düşündüğümüz yaşayan bir tesis olarak nice kıymetli eserler arasındaki yerini almıştır."
Bakan Çağatay Kılıç, İşitme Engelliler Olimpiyatları'nın, bütün Samsunlular için birçok ilki bünyesinde barındırdığının altını çizerek, "Bunca hizmet ve yatırımın yegane amacı, siz değerli sporcularımızın 2017 İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları'nı güven, huzur ve neşe içerisinde geçirmelerini sağlamaktır. Buradan ayrılırken güzel hatıralar ve sıcak dostluklarla ülkenize dönmeniz en büyük temennimizdir. Esnafımızdan, Türk Hava Yolları kabin görevlilerine kadar 5 bin vatandaşımız bu organizasyon için Türkçe ve uluslararası işaret dili eğitimi almıştır." diye konuştu.

"Samsun, 6 kıtayı kalbinde topladı"
Bakan Çağatay Kılıç, Samsun'un İşitme Engelliler Olimpiyatları sayesinde 6 kıtayı kalbinde toplayan bir şehir olduğunu söyledi.
Türk spor tarihinin en büyük organizasyonuna ev sahipliği yapmanın Samsun için unutulmaz bir deneyim olacağını ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, "İnanıyorum ki bizim milletimizin ve misafirlerimizin arasında oluşacak ortak insanlık dilinin sessizliği, dünyayı kirli ve kötü yapan bütün kötü sesleri bastıracak kadar önemlidir. Samsun için 2017 İşitme Engelliler Olimpiyatları birçok ilkin yaşanmasına sebep olduğu gibi, Samsun da oyunların tarihçesinde birçok ilke sahne olacaktır. 6 farklı kıta ve 97 ülkeden gelen 3 bini aşkın sporcu ve toplamda 5 bini aşkın katılımcıyla Samsun 2017 İşitme Engelliler Olimpiyatları, olimpiyat tarihinin en büyük organizasyonudur." değerlendirmesinde bulundu.
2017 İşitme Engelliler Olimpiyatları'nı güzel bir şekilde tamamlayacak olmanın onurunu yaşadıklarını aktaran Bakan Çağatay Kılıç, şunları kaydetti:
"Bu rekor düzeydeki katılım, ülkemiz için yürütülen bir takım siyasi algıların aksine Türkiye'nin huzurlu ve emniyetli bir ülke olduğunun küresel ölçekte verilmiş en kuvvetli cevabıdır. Bugün ülkemiz, karalama çalışmalarının hepsini bertaraf edecek, hak ettiği bu neticeyi almıştır. 2017 tarihinin en yüksek katılımlı organizasyonuna ev sahipliği yapmak, farklı dil, din, uyum ve kültürlerden katılımcılarımızı ağırlamak, asırlar boyunca pek çok farklılığı kardeşçe içinde yaşatan kadim Anadolu'nun toprakları için bir mutluluktur. Türkiye, doğu ve batının, eski ve yeninin, tarih ve geleceğin birleştiği bir köprüdür. Burada, bu sporcu köyünde konuk edeceğimiz misafirlerimiz de inanıyoruz ki Türkiye'de medeniyetleri paylaştıran atmosferin içerisinde fair-play ve centilmenlik ruhuyla kısa sürede kaynaşacaklardır."
Misafirlerin, Samsun'un ve Türkiye'nin güzellikleriyle tanınmasının sevincini kalplerinde yaşayarak oyunları tamamlayacağına inandığını bildiren Bakan Çağatay Kılıç, şöyle konuştu:
"Ülkemizin her köşesine hizmet götürme politikasında önümüzü açan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ve göreve geldiğinden beri hiç durmadan çalışan Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım'ın bu aşk ve şevkleri en büyük ilham kaynağımızdır. 2017 İşitme Engelliler Olimpiyatları'nın gerçekleşmesi aşamasında en büyük emeği ve desteği veren, sporun ve sporcunun her zaman yanında olan Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Başbakanımıza kıymetli katkılarından dolayı şükranlarımı sunuyorum. Bütün sporcu kardeşlerime gönülden başarılar diliyorum."
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun’un Kurtuluş Meşalesi’nin yanına artık bir de Olimpiyat Meşalesi eklediğini hatırlatarak, Deaflympics boyunca tüm konuklara mükemmel bir ev sahipliği yapacaklarını söyledi. Yılmaz ayrıca, Deaflympics 2017’nin, tüm dünyaya spor aracılığıyla barış mesajları vermek adına büyük bir fırsat olduğunun altını çizdi.
Samsun Valisi Osman Kaymak da Türkiye’nin ve Samsun’un Cumhuriyet tarihinin en önemli günlerinden birini yaşadıklarını dile getirerek, “İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları’nı en iyi biçimde düzenleyerek, Yaz Olimpiyat Oyunları’na mükemmel bir ev sahipliği yapabileceğimizi göstereceğiz. Dileğimiz bir gün Yaz Olimpiyat Oyunları’nı da Samsun’da düzenlemektir” diye konuştu.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach adına konuşmasını IOC Degelesi Sam Ramsamy okudu. Bach, konuşma metninde, ICSD’’nin, sporun tüm dünyada yaygınlaşması yönünde katkı verdiğini ve Olimpiyat ailesinin önemli bir ferdi olduğunu söyledi.
Ardından sahneye gelen Uluslararası İşitme Engelliler Spor Komitesi (ICSD) Başkanı Valery Rukhledev, ilk kez 1924’te düzenlenen Deaflympics’in tarihin en eski ikinci çoklu spor organizasyonu olduğunun altını çizerek, hazırlık sürecinde Türkiye’nin çok güçlü bir ülke olduğunu gördüklerini ve Türkiye’nin bu konuda tüm dünyaya örnek olduğunu söyledi.
Protokol konuşmalarının ardından ICSD marşı çalındı ve 30 Temmuz’daki kapanış seremonisine kadar Samsun’da dalgalanacak olan ICSD bayrağı göndere çekildi.

Olimpiyat Ateşini Ertuğrul Bursa Yaktı
Deaflympics Samsun 2017’nin meşalesini stadyuma, Türkiye’ye Deaflympics tarihinde ilk madalyayı kazandıran milli güreşçi İsmail Otamış getirdi. Ardından meşaleyi 1997’de futbolda Deaflympics şampiyonluğu yaşamış isimlerden Kemal Baloğlu ve Selahattin Bozdağ devraldı. Meşale son olarak, sekizi yaz, üçü kış olmak üzere tam 11 Deaflympics’i yerinde gören Ertuğrul Bursa’ya geçti. Bursa’nın, 1969’da Gündüz Tekin Onay’ın futbol milli takımına almasıyla başlayan ve önce futbolcu ardından teknik delege olarak 48 yıldır devam eden Deaflympics serüveni, Olimpiyat ateşini yakma onuruna erişmesiyle sürmüş oldu. Anadolu motifleriyle bezeli olan ve üzerinde ICSD’nin dört konfederasyonunun renklerini bir araya getiren meşale, Ertuğrul Bursa tarafından alkışlar eşliğinde yakıldı.
Daha sonra, İsmail Otamış’ın basketbol milli takımında forma giyen oğlu Ömer Otamış, sporcu yemini için sahneye geldi.
Sporcu yeminin ardından, İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağı göndere çekildi.
Farklı dans gruplarının sergilediği kültürel programla devam eden seremoni, şarkıcı Murat Boz’un verdiği konserle ve ardından havai fişek gösterisiyle tamamlandı.

SEREMONİDEN NOTLAR
Geçit töreninde sıra Türkiye’ye geldiğinde, Deaflympics’te ülkemizi temsil edecek 294 sporcu ve Türk delegasyonu, Yeni 19 Mayıs Stadyumu’nu tıklım tıklım dolduran seyirciler tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı. Art arda beşinci Olimpiyat altınını arayan milli güreşçi İlhan Çıtak Türk bayrağını taşırken, seyirciler telefon ışıklarıyla tribünlerde harika bir atmosfer oluşturdular ve hem tezahüratlarla hem de işaret dilinde yaptıkları alkışlarla tüm sporcularımıza moral verdiler. Türk sporcular da tribünlere işaret dilinde “Sizi Seviyoruz” diyerek karşılık verdi.

Türkiye'nin kültürü ve tarihi sahnelendi
Açılış töreninde, farklı müzik ve dans gösterileri eşliğinde Türkiye'nin kültür ve tarihi sahnelendi. İşitme engelli bir kadının yaşam hikayesi, kurtuluş ve milli irade temaları işlendi. Mehter marşı eşliğinde Türk düşünürlerin silüetleri ekrana yansıtıldı. Son olarak ise insanlığın bir arada olması temasına dikkat çekildi. Gösterilerin ardından sahneye çıkan Murat Boz, konser verdi. Konser esnasında havai fişek gösterisi yapıldı.

Türkiye'nin en büyük sahnesi kuruldu
Açılış töreninde, koreografi, ışık oyunları, dans ve suyla senkronize müzik şovları için büyük bir sahne kuruldu. Türkiye'de şu ana kadar yapılmış seremonilerdeki en büyük sahne üzerinde bulunan 2 adet özel havuz sistemi sayesinde gösteri boyunca senaryo ve müzikle senkronize su gösterileri gerçekleştirildi. Seyirciler, gösterileri bin 500 metrekarelik ekrandan da takip etti.

Geçit Töreninde Dostluk Rüzgarları
Sporcuların geçit törenine, Olimpiyat ruhuna yaraşır bir biçimde dostluk rüzgârları damga vurdu. Almanya ve Brezilya’nın da aralarında bulunduğu birçok ülkeden sporcular, kendi bayraklarının yanı sıra Türk bayrağıyla yürüdüler. Çinli sporcular da hem Türk bayrakları taşıdılar, hem de “Hello Turkey” (Merhaba Türkiye) pankartlarıyla çıktılar. Türk seyirciler de aralarında Yunanistan ve Polonya’nın olduğu birçok ülkenin sporcularından bu ülkelerin bayraklarını aldılar ve tribünlerden dostluk mesajları verdiler.

Dünya Bayrakları Tribünlerde de Buluştu
Açılış seremonisine ev sahipliği yapan yeni 19 Mayıs Stadyumu’nun tribünleri de sahanın içi gibi dünya bayraklarının renklerine büründü. Ev sahibi Türkiye’nin bayrakları çoğunlukta olsa da, 97 ülkenin katılımıyla düzenlenen organizasyona katılan altı kıtadan ülkelerin bayrakları tribünlerde bir renk cümbüşüne dönüştü.

Maskot Çakır Hem Coştu Hem Coşturdu
İşaret diliyle iletişim kurabilen ve bu özelliğiyle dünyanın ilk konuşan maskotu olan Çakır, her zamanki gibi açılışta da herkesin sevgilisi oldu. Stada ulaşır ulaşmaz tribünlerin sevgi gösterisiyle karşılaşan Çakır, tek tek tüm tribünlere çağrıldı. Maskot Çakır’a en büyük ilgiyi yine çocuklar gösterdi. 0

Bin 500 Gönüllü Stadyumdaydı
Deaflympics Samsun 2017’de görev yapan, 250’si işitme engelli toplam bin 500 gönüllünün tamamı açılış seremonisi için yeni 19 Mayıs Staydumu’ndaydı. 400 gönüllü sahada görev alırken, bin 100 gönüllü de töreni tribünlerden takip etti.

Güvenlik Önlemleri Üst Seviyedeydi
Deaflympics boyunca güvenlik sıkıntısı yaşanmaması için 3 bin 300’ü özel olarak oyunlarda olmak üzere toplam 5 bin 300 güvenlik mensubu görev alıyor. Açılış seremonisinde de, görev yeri Samsun olan güvenlik mensuplarının yanı sıra, çevre illerden de çok sayıda güvenlik görevlisi görevdeydi.